Potenciální zdroje vzniku měnových a bankovních krizí v rozvíjejících se ekonomikách - Brožka, Michal; Revenda, Zbyněk, 1959-; Dvořák, Pavel, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Předkládaný text se zkoumá možné zdroje měnových, bankovních a dvojitých krizí v regionu střední, východní, jihovýchodní Evropy a Pobaltí. Předpokládá při tom určité povědomí o teoriích finančních krizí a některé relevantní faktory proto v zájmu stručnosti nerozebírá podrobněji. Cílem práce je nalézt proměnné, které by mohly signalizovat zranitelnost země vůči měnovým, bankovním a dvojitým krizím. Ve druhé kapitole je představena typologie finančních krizí. Text stručně seznámuje s teoretickými a empirickými studiemi finančních krizí a přibližuje definici pojmu měnová, bankovní a dvojitá krize. Ve třetí kapitole je provedena identifikace měnových, bankovních a dvojitých krizí. Jsou představeny proměnné, kterými se pokusíme vysvětlit pravděpodobnost, s jakou v dané zemi regionu nastane daný typ krize. Ve čtvrté kapitole odhadneme logitový model vysvětlující podmíněné pravděpodobnosti měnových, bankovních a dvojitých krizí. V páté kapitole provedeme odhad vývoje pravděpodobnosti mimo výběrový soubor dat sloužící k odhadu modelu. V závěru se zamyslíme nad výsledky, možnými doporučeními pro hospodářskou politiku či investory. Z analýzy vyplývá, že některé makroekonomické proměnné jsou významné pro predikci finančních krizí. U všech tří typů zkoumaných krizí byly významné tyto proměnné: velikost podílu zahraničního dluhu na objemu devizových rezerv, úrokový diferenciál, nadměrná úvěrová expanze (podíl úvěrů na HDP).
Vedoucí práce: Zbyněk Revenda
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations