Koučování jako moderní manažerská koncepce rozvoje lidí - Cipro, Martin, 1968- (2009)
Práce mapuje současný stav využívání metody koučování v podmínkách českého managementu. Podává ucelený obraz o typologii a aplikačních oblastech koučování v ČR. Práce definuje u nás prakticky nevyužívaný přístup ke koučování, vymezuje a zavádí nový pojem -- "analytické koučování", včetně popisu analytické metody, zkoumání přínosu pro koučovaného, indikace a omezení tohoto přístupu. Na případových studiích ukazuje specifika postupu a metodiky analytického koučování. V práci je definována role kouče, osobnost kouče a praktické aplikace metody koučování v managementu. Práce se pokouší o prokázání ekonomické efektivity metody koučování ve vedení lidí pomocí analýzy subjektivního a objektivního hodnocení efektivity koučování.