Analýza vývoje na rakouském kapitálovém trhu a jeho měnových souvislostí (v období do roku 1918)." - Čajka, Martin; Brada, Jaroslav, 1964-; Jančík, Drahomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Disertační práce se zabývá vývojem na rakouském kapitálovém trhu do roku 1918. Rakouský kapitálový trh vznikal v průběhu 18. století jako místo pro odbyt a obchodování se státními cennými papíry. V roce 1771 byla založena vídeňská burza jako první organizovaný trh cenných papírů na území rakouské monarchie. Státní cenné papíry zůstaly až do roku 1918 dominantním investičním instrumentem vídeňské burzy. V prvních desetiletích existence byla vídeňská burza rovněž úzce spojena s vývojem rakouské měny, a to zejména ve spojitosti s událostmi předcházejícími vyhlášení rakouského státního bankrotu v roce 1811 a s následnými snahami rakouské vlády o nápravu domácí měny vrcholící založením Privilegované rakouské národní banky jako první cedulové banky na území rakouské monarchie. Od 30. let 19. století byly na vídeňské burze obchodovány rovněž soukromé cenné papíry, zejména akcie a dluhopisy železničních společností. K mohutnému rozmachu soukromých emisí dochází zejména na přelomu 60. a 70. let 19. století v souvislosti s tzv. zakladatelskou vlnou, která vyvrcholila krachem na vídeňském burzovním parketu v květnu 1873. Pro rakouský kapitálový trh po roce 1873 byla charakteristická obnovená dominantní role státem emitovaných cenných papírů a s tím spojené snižování významu kapitálového trhu jako místa financování rakouských podniků. V 80. a 90. letech 19. století tak vzniká struktura úzkého propojení rakouských průmyslových podniků s financujícími bankami. K poklesu významu soukromých cenných papírů na rakouském kapitálovém trhu vedl rovněž proces postupné nacionalizace rakouské železniční sítě po roce 1879. V průběhu první světové války byla vídeňská burza stejně jako ostatní organizované kapitálové trhy v Rakousko -- Uherské monarchii uzavřena. V tomto období rovněž došlo k multipli
Po roce 1918 ztratila vídeňská burza značnou část svého dřívějšího významu, a to především na úkor burzy pražské.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations