Specifika německého pojetí finanční analýzy a možnosti jejich implementace do české metodiky - Šmídová, Radana, 1977- (2009)
Tématem disertační práce jsou specifika německého pojetí finanční analýzy a možnosti jejich implementace do české metodiky. V české odborné literatuře zabývající se finanční analýzou zaznamenáváme odkazy na prameny v německém jazyce jen výjimečně. Z toho důvodu se stalo studium německo-jazyčné literatury, inspirace německými autory a hledání námětů orientovaných na doplnění u nás obvyklých metod finanční analýzy předmětem mé disertační práce. Zadání disertační práce vychází z hypotézy, že metody finanční analýzy, specifické pro díla německy píšících autorů, obsahují prvky, které lze účelně uplatnit také v naší praxi. Disertační práce si proto klade za úkol vypracovat studii specifik finanční analýzy, typických pro díla německy píšících autorů, s cílem poskytnout náměty na doplnění u nás obvyklých metod externí finanční analýzy. V disertační práci jsem představila na základě široké rešerše spektrum metodických prvků, zaznamenaných u předních německy píšících autorů, a v závěru jsem navrhla ty, které si, podle mého názoru, zaslouží začlenění mezi standardní nástroje používané u nás. Navrhla jsem pořádací soustavu pro analýzu platební schopnosti v krátkém období, zobrazující prospektivní schopnost podniku uhrazovat krátkodobé neúročené dluhy, krátkodobé úročené dluhy a úroky. Empirická studie demonstrovala přednosti pořádací soustavy ukazatelů likvidity, založené na námětech na doplnění metod finanční analýzy, inspirovaných německou odbornou literaturou. Podařilo se specifikovat 16 námětů, jak navázat u nás na specifické metodické prvky, které doporučují německy píšící autoři. Náměty na doplnění u nás obvyklých metodických přístupů představují zejména přínos k výraznějšímu zaměření externí finanční analýzy na predikci finanční pozice v krá