Řízení projektů akvizic a fúzí z pohledu manažera - Hlaváč, Jiří (2009)
Disertační práce se zabývá otázkami spojenými s řízením projektů akvizic a fúzí. V České republice bylo k tématu akvizic a fúzí publikováno několik publikací a článků, které se však zabývají dílčími oblastmi (účetními, daňovými nebo právními aspekty). Záměrem autora této disetační práce bylo přeložit kompexní pohled na akvizice a fúze a vytvořit doporučení pro manažery, kteří budou v budoucnu za projekty akvizic a fúzí odpovídat. Disertační práce obsahuje analýzu zkušeností z minulých akvizičních projektů a analýzu faktorů, které projekty akvizic a fúzí ovlivňují. Další část se zaměřuje na strukturování akvizic a na vymezení důležitých částí každého akvizičního projektu. Autor rovněž provedl dotazníkové šetření v rámci firem Crowe Horwath International a vyhodnotil odpovědi k otázkám z oblasti fúzí a akvizic. Výsledkem disertační práce je model pěti doporučených stádií pro projekty akvizic a fúzí, vymezení zdrojů pro vytváření hodnoty v rámci akvizic a fúzí, omezení pro akvizice a fúze a důvody pro rozhodnutí o realizaci akvizice a fúze. Pro vyšší názornost je v příslušných kapitolách použita řada příkladů, případových studií a grafů.