Účinky přímých zahraničních investic podpořených investičními pobídkami v kontextu svých pozitiv a negativ - Dupal, Jiří; Petříček, Václav, 1944-; Klvačová, Eva, 1943-2010; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Během posledních deseti let se přímé zahraniční investice (PZI) staly fenoménem, který je považován za jednu z hlavních perspektiv moderní ekonomiky. Pro mnoho politiků jsou PZI jakýmsi spásným řešením pro řešení regionálních strukturálních problémů a vysoké míry nezaměstnanosti. Příliv PZI do dané hostitelské ekonomiky mnoho pozitivních efektů, které nemohou být substituovány. Jde vlastně o tzv. pozitivní externality, za které je potřeba zapalatit. Proto jsou zaváděny a neustále přepracovávány investiční pobídky, které si kladou za cíl, lákat PZI do země. Na druhou stranu PZI přináší celou řadu negativních efektů a proto lákání PZI za každou cenu může být kontraproduktivní. Tato práce si klade za cíl analyzovat kladné a záporné efekty přímých zahraničních investic na hostitelskou ekonomiku.
Vedoucí práce: Václav Petříček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations