Rizikový kapitál jako nástroj financování podnikatelské činnosti - Cupák, Patrik; Sato, Alexej, 1952-; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Rizikový kapitál (Venture Capital) je jednou z mnoha alternativních forem financování, představuje poměrně nový, doposud zřídka užívaný způsob financování podnikatelských záměrů či aktivit. Tento kapitál vstupuje obvykle do základního kapitálu podnikatelských subjektů, jejichž úspěšnost již od počátku nese známky zvýšené rizikovosti. Avšak v případě úspěšného vývoje nabízí tato investice vysoký potenciál svého zhodnocení. Převážně se jedná o financování nově založených společností s vysokým inovačním a rozvojovým potenciálem, vycházejícím ze specifických znalostí svých majitelů, či klíčových zaměstnanců. Hlavním cílem předkládané práce je postupně charakterizovat a definovat celý systém Private Equity investic, analyzovat prvky, vztahy a toky tohoto systému, a dále porovnat vývoj systému z hlediska času, geografického umístění, objemu a struktury Private Equity investic a jeho výnosnosti. Snahou je charakterizovat rizikový kapitál a tím přispět k odstranění nejednoznačnosti jeho definování. Dále zprostředkovat co nejaktuálnější informace o rizikovém kapitálu, jako perspektivním systému financování podnikatelské činnosti a také o vývojových tendencích Private Equity v regionu SVE, Evropy a ČR. Těžištěm zkoumání z hlediska geografického a časového není pouze Česká republika, ale a to zejména, region střední a východní Evropy (SVE) v komparaci s celoevropským trhem Private Equity. Jako základní časové měřítko zkoumání jsem převážně zvolil roky 2005, 2006 a 2007. Ovšem v některých částech této disertační práce zkoumám některé jevy v širším časovém rozlišení z důvodu nalezení základních faktorů, kterými byl vývoj v letech 2005 až 2007 nejvíce ovlivněn.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations