Stanovení hodnoty pohledávky simulací insolvenčního řízení - Schönfeld, Jaroslav (2011)
V posledních letech zažívá Česká republika nevídaný boom v oblasti řešení problémových a nedobytných pohledávek. Patří už k tradicím českého hospodářství, že ne vždy jsou pohledávky splaceny řádně a včas. Jednou ze stále více používaných alternativ jak tyto pohledávky řešit, resp. vymáhat je jejich prodej třetí osobě. Práce se zaměřuje na oblast problematiky interního oceňovaní úvěrových pohledávek v bankovním sektoru pro účely jejich prodeje. V závěru jsou prezentovány tři různé modifikace způsobu ocenění pohledávek: i)ocenění na základě schopnosti dlužníka splácet, ii) ocenění pohledávky na základě simulace realizace zajištění a iii) ocenění metodou simulace konkurzního, insolvenčního řízení.