Sub-regionálna spolupráca a európska integrácia. Postavenie Visegrádskej spolupráce a Baltskej spolupráce v architektúre Európskej únie - Zelenická, Zuzana; Veselý, Zdeněk, 1950-; Krines, Vlastimil, 1928-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Cieľom dizertačnej práce je analyzovať vzájomný vzťah sub-regionálnych kooperačných štruktúr a dominantnej integračnej štruktúry Európskej únie. Konkrétne sledujeme vývoj vzájomného vzťahu Visegrádskej spolupráce a EÚ od vzniku tejto sub-regionálnej štruktúry až po aktuálny vývoj. Paralelne analyzujeme vzťah Baltickej spolupráce a EÚ. Následne porovnávame vývoj oboch typov spolupráce na pozadí integračného procesu do EÚ a identifikujeme ich špecifiká. V záverečnej časti rozširujeme záber skúmania na celú Európsku úniu a európsky kontinent a snažíme sa identifikovať a kategorizovať existujúce kooperačné a integračné štruktúru v širšom európskom regióne. Záverom podávame stručnú súhrnnú charakteristiku sub-regionálneho kooperačného a integračného procesu v Európe vo vzťahu k EÚ a predpovedáme budúci možný vývoj.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations