Ocenění podniku - Pivovary Staropramen, a. s. - Podola, Petr (2010)
Cílem této práce je provést oceňovací proces a na základě něho se pokusit ocenit vybraný podnik. K tomuto účelu byl vybrán podnik Pivovary Staropramen, který patří mezi přední hráče na českém trhu s pivem. V úvodu práce diskutuje jednotlivé metody, které se v dnešní době v praxi využívají. Následuje finanční analýza, jejímž cílem je popsat současnou finanční situaci a finanční zdraví podniku. Dalším krokem je strategická analýza, která má za účel odhadnutí budoucího tržního postavení podniku. Na jejím základě je připraven finanční plán podniku s prognózovanými výkazy. Podnik je oceněn výnosovou metodou DCF a jako diskontní faktor jsou využity a vypočítány vážené průměrné náklady kapitálu (WACC).