Vliv zdanění dividend a kapitálových výnosů na výnosnost a chování cen akcií v Německu - Kraus, Pavel; Marek, Petr; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Disertační práce se zabývá vlivem zdanění dividend a kapitálových výnosů na výnosnost a chování cen akcií v Německu. Obsahuje shrnutí dosavadních poznatků z oblasti chování cen akcií v ex-dividendovém období, vlivu zdanění na celkovou výnosnost akcií a signalizačního efektu. Jsou také vysvětleny změny ve zdanění dividend a kapitálových výnosů akcií, které přinesly německé daňové reformy v letech 2001 a 2008. V analytické části jsou provedeny testy statistických hypotéz, korelační a regresní analýza na údajích o akciích z německého kapitálového trhu za léta 2001 - 2009. V rámci statistických hypotéz je testována existence poklesu ceny akcie v ex-dividendovém období a velikost poklesu ceny akcie o dividendu po zdanění. Dále je ověřováno, zda akcie s vyšším dividendovým výnosem vykazuje vyšší celkový výnos před zdaněním. Ve všech sledovaných letech byl potvrzen pokles ceny akcie v ex-dividedovém období. Ve většině roků s výjimkou 2006 a 2008 bylo prokázáno, že akcie s vyšším dividendovým výnosem dosahuje vyššího celkového výnosu akcie před zdaněním.
Vedoucí práce: Petr Marek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations