Položkové ocenění ekonomické rozvahy a jeho konzistence. - Jindra, Marek; Mařík, Miloš, 1947-; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Disertační práce se zabývá oceňováním jednotlivých položek ekonomické rozvahy samostatné společnosti a následně i v kontextu akvizice. Ekonomickou rozvahu definujeme jako kompletní soubor aktiv, závazků a synergií mezi aktivy (u samostatné společnosti) nebo mezi společnostmi (transakční pohled), kde suma těchto jednotlivých ocenění by se měla rovnat celkové hodnotě společnosti. Dle našeho názoru vedení společnosti i oceňovatel by měli být schopni rozložit celkovou hodnotu společnosti na pojmenovatelné a z pohledu řízení kontrolovatelné komponenty. Kromě identifikace optimálních metod pro položkové ocenění, je klíčová vnitřní (mezi aktivy) a celková (v kontextu celkové hodnoty společnosti) konzistence přístupu. V porovnání s celkovým přístupem k ocenění, demonstrujeme, že použití komponentního přístupu vede k přesnějším výsledkům, disciplíně manažerů a jejich zodpovědnosti, a zároveň může sloužit jako nástroj apriorní identifikace přeplatku a řízení hodnoty v post-transakčním období. Definovali jsme dva typy synergií z pohledu přístupu k jejich ocenění -- typ Zlepšení, zvyšující současný výnosový potenciál, a typ Budoucí příležitosti, především v případě nových projektů -- a navrhli jsme vhodné oceňovací přístupy, při respektování jejich specifik. Protože velké množství ocenění jednotlivých aktiv je založeno na výnosovém ocenění, určení jasného a konzistentního přístupu k diskontní míře bylo zásadní částí této práce. Navrhujeme primární, a v případě, že není k dispozici, druhou nejlepší míru pro každý komponent ekonomické rozvahy. Přestože synergie jsou z komerčního pohledu pravděpodobně nejvíce v centru zájmu, závazky s externím zdrojem rizika a odložená daň při položkovém ocenění jsou oblastmi, kterým se nedostatečně věnovali akademici i praxe. Zatímco závazky s ex
Její chybná aplikace nebo nezohlednění relevantních souvislostí ovlivní celkový výsledek a poruší vazbu na celkovou hodnotu společnosti. Analyzujeme obě témata a navrhujeme konzistentní oceňovací přístupy, i když další detailněji zaměřený výzkum v této oblasti by byl přínosný V poslední části diskutujeme WARA koncept jako jeden ze základních nástrojů zajištění konzistence položkového ocenění ekonomické rozvahy. V kontextu neexistence teoretického rámce a celkově nezájmu výzkumníků nejprve analyzujeme jednoduchý koncept WARA z pohledu obvyklého účetního použití. Následně navrhneme nejen komplexní pravidla pro konstrukci WARA, ale především rozšíříme tento koncept z konvenčně definovaných čistých aktiv na celou ekonomickou rozvahu, což je jediný možný přístup jak konzistentně propojit položkové a celkové ocenění společnosti. Na závěr v případové studii, založené na skutečném příkladu z praxe, demonstrujeme praktickou použitelnost navrhovaných částečných závěrů a zároveň přístupů k dosažení konzistence s celkovým oceněním společnosti nebo transakce. Ačkoliv ocenění jednotlivých položek ekonomické rozvahy bude nevyhnutelně založeno do určité míry na subjektivních předpokladech, ukázali jsme, že navrhovaný komplexní a konzistentní přístup je užitečným příspěvkem ke strategickým a transakčním rozhodnutím. Přesnost těchto nástrojů poroste s počtem uskutečněných transakcí a kalibrováním jednotlivých parametrů.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations