Analýza vlivu integrace a konsolidace na burzovní trhy - Žilák, Pavel (2010)
(2007 a 2008) či publikaci Bartůňková (2006). V posledních třech dekádách, tj. koncem dvacátého a na začátku jednadvacátého století, dochází na světových kapitálových trzích k takřka revolučním změnám. Zatímco na konci minulého století se politicky a ekonomicky transformovaly státy dříve socialistického bloku ze států centrálně řízených na tržní ekonomiky, byly na rozvinutých trzích Západní Evropy a USA postupně odstraňovány bariéry v kapitálových tocích a k hlavním trendům, které formovaly v tomto období dění na kapitálových trzích, patřily deregulace, liberalizace finančního podnikání, vzestup významu informačních technologií a kvalitativních zdrojů hospodářského růstu označovaných také jako technologický pokrok. V posledním desetiletí jsme svědky vzájemného prolínání se tendencí, kterými jsou internacionalizace, integrace, restrukturalizace, konsolidace, institucionalizace, intelektualizace, pokračující vliv informačních technologii a také až do počátku světové hospodářské krize, tedy do roku 2007, trend deregulace. Ve své práci se hlouběji věnuji analýze vlivu integrace a konsolidace na burzovní trhy se zaměřením na transatlantický region, a jejich působení v podobě burzovních fúzí, akvizic a aliancí. Práce se v úvodu první kapitoly zabývá minulými a současnými změnami na transatlantických burzovních trzích a pokračuje detailnějším teoretickým pohledem na dílčí trendy integrace a konsolidace, jejich vymezením, předpoklady, důvody, významem, přínosy, překážkami, riziky, přístupy a scénáři. Snažím se podat informace o integraci a konsolidaci nejen v obecné teoretické rovině, ale zohledňuji taktéž praktické aspekty a rozdíly kontinentálního a anglosaského burzovního trhu a soudobé tendence k oběma trendům transatlantického burzovního trhu. Ve druhé kapitole práce věnuji pozornost projev