Reforma československého hospodářství konce 60. let 20. století - Jeřábek, Martin (2011)
Tématem této práce jsou hospodářské reformy v Československu a NDR v 60. letech 20. století. V první části se zaměřuji na vývoj hospodářství v Československu. Po závažných problémech s plánováním přišla potřeba provést zásadní reformy systému. Vyloženy jsou zde základní reformní kroky a zároveň postoje politického vedení k jejich zavádění. Pozornost věnuji také konečné fázi reformního procesu v roce 1968 a jejímu ukončení vojenskou intervencí v srpnu 1968. V následující části práce jsou vyloženy složité poměry v poválečném Východním Německu, kde v 50. letech došlo k podobnému vývoji v hospodářství jako v Československu. Snaha o vyrovnání se Západnímu Německu a nespokojenost obyvatelstva s režimem dohnala vedoucí představitele NDR k pokusu zreformovat systém vedení hospodářství. I přes dobré výsledky, které sebou nový systém přinášel, nedošlo k jeho udržení a dalšímu prohloubení. Cílem práce je zodpovědět důvody, proč reformy v obou zemích nakonec neuspěly.