Ekonomický vliv železnice v okrese Kroměříž - Hýbner, Tomáš (2011)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu železniční dopravy ve vybraném regionu a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Ve své teoretické části se práce zabývá jednak problematikou sektoru dopravy a jeho ekonomické dimenze, jednak vlivem existence konkrétního odvětví železniční dopravy na ekonomiku regionu. Praktická část je věnována samotné analýze železniční dopravy a jejího vlivu na ekonomiku území vybraného okresu Kroměříž. Cílem práce je zjištění přímých ekonomických vlivů železnice v kroměřížském okrese. K jeho dosažení je použita metoda vyhodnocení vybraných ukazatelů železniční dopravy, mezi které patří údaje spojené s okresní železniční infrastrukturou, ukazatele osobní přepravy, nákladní přepravy, zaměstnanost a investiční aktivita.