Free banking versus centrální bankovnictví - Žulavský, Jaroslav (2011)
Bakalářská práce má za cíl popsat a objasnit způsob řízení měnové politiky za použití Free Bankingu v kontrastu k centrálnímu bankovnictví. Úvod teoretické části se bude zabývat historií centrálního bankovnictví, s důrazem na historický aspekt Bank of England. Následná teoretická část bude již zaměřena čistě na ústřední téma, a to na aspekty využití Free Bankingu v praktické hospodářské politice. Historické pozadí Free Bankingu bude zasazeno do období konce 17. století až první poloviny století 19. na území Skotska. Po několika teoretických kapitolách bude následovat část analytická. Zde se bakalářská práce zaměří na popis fungování Free Bankingu v aktuálním prostředí. Důraz bude kladen na porovnání kladů a záporů při použití Free Bankingu v měnové politice. Konečným cílem této práce bude přijmout závěry, které se budou zabývat možností využití Free Bankingu na české bankovní prostředí. Tato snaha o možnost implementace bude dále rozšířena o otázky s akcentem na možné výhody, či případná úskalí zavedení Free Bankingu v České republice.