Vývoj institucionálního uspořádání Evropské unie a změny po Lisabonské smlouvě - Hottmarová, Petra; Urban, Luděk, 1927-2013; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Evropská unie je organizací, která nemá nikde na světě srovnání. Její vývoj a změny, které přinesla Lisabonská smlouva, jsou aktuálním tématem a týkají se nás všech, občanů České republiky, jakožto občanů členské země Evropské unie. Je proto důležité, abychom byli informováni nejen o jejím fungování, pravomocech a hlavních úkolech jejich institucí, postoji a právech členských zemí, ale i o změnách, které přináší ratifikace nových smluv. Cílem mé práce je podat přehled institucionálního vývoje Evropské unie a zejména analyzovat zásadní změny, které ve fungování Unie Lisabonská smlouva přinesla, a jaký dopad má na demokratický deficit. Práce je rozdělena do 3 kapitol. V první kapitole se zabývám teorií evropské integrace. V druhé následuje rozhodování v rámci Evropské unie a dělba pravomocí, a také analýza veřejné volby evropské integrace. V závěrečné kapitole se zaměřím na Lisabonskou smlouvu a změny, které tato smlouva přinesla, a její vliv na demokratický deficit Evropské unie.
Vedoucí práce: Luděk Urban
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses