Využití kulturního potenciálu a kulturní infrastruktury v regionu Český ráj - Talašová, Barbora (2011)
Následující práce se zabývá kulturním dědictvím Českého ráje. Teoreticky zpracovává informace o Českém ráji a o jeho vybraných kulturních památkách. Definuje pojmy kulturní potenciál a kulturní infrastruktura. Blíže se zaměřuje na hrady, zámky a stavby lidové architektury. Dále analyzuje kulturní infrastrukturu Turnovska. Důležitou součástí práce je celkové zhodnocení kulturního potenciálu. V praktické části je zpracováno dotazníkové šetření mezi obyvateli Českého ráje.