Udržitelný rozvoj jako klíčová strategie k řešení problémů těžby hnědého uhlí v regionu Sokolovsko - Jiroušková, Radka (2011)
Bakalářská práce popisuje koncept udržitelného rozvoje v teorii a praxi, přičemž v praxi se zaměřuje na region Sokolovsko a jeho specifika. Cílem práce je stanovit, jak region Sokolovsko v rámci strategie udržitelného rozvoje čelí dopadům těžby hnědého uhlí. Analyzuje zejména dopady těžební činnosti na region a pomocí konceptu udržitelného rozvoje hledá možná řešení a doporučení pro jeho rozvoj. Těžištěm práce je případová studie, při které jsou prostřednictvím dotazníkového šetření zjišťovány názory místních aktérů na jednotlivé oblasti udržitelného rozvoje. Z regionální analýzy a výsledků výzkumu vychází závěrečná doporučení pro budoucí rozvoj regionu.