Analýza liberalizovaného trhu s elektřinou v České republice - Pavlíček, Martin (2011)
Tato práce se zabývá trhem s elektřinou v České republice poté, co prošel procesem liberalizace. Problematika celého trhu je nahlížena z pohledu koncového zákazníka typu domácnost. Práce se věnuje procesu liberalizace a jeho legislativním podkladům. Dále přináší detailní pohled na jednotlivé účastníky tohoto trhu a zkoumá, jaký mají vliv na zákazníky z řad domácností. Po podrobném prozkoumání jednotlivých složek ceny elektrické energie se práce věnuje porovnání cenových nabídek vybraných dodavatelů v letech 2006 -- 2011. Práce také upozorňuje na další aspekty, které jsou důležité při výběru vhodného dodavatele elektrické energie pro koncové zákazníky. Práce tak přináší ucelený pohled na liberalizovaný trh s elektřinou v České republice. Dále přináší návod, jak se na tomto trhu orientovat, a jak si zvolit vhodného dodavatele elektrické energie pro svou domácnost.