Regulace cen roamingu - Koblihová, Veronika (2011)
Diplomová práce zkoumá problematiku regulace cen roamingových služeb. Cílem práce bylo zodpovědět otázku, zda bylo nezbytné regulovat ceny roamingu na úrovni Evropské unie a jaké má a bude mít důsledky pro jednotlivé subjekty na trhu - zejména spotřebitele, operátory, politiky a taktéž pro jednotný evropský trh. Základní hypotézou je, že regulace cen roamingových služeb vede v konečném důsledku ke snížení užitku spotřebitelů, a proto nedojde k zásadnímu zdokonalení jednotného evropského trhu. V první části práce seznamuje s dosavadním vývojem regulace roamingu a představuje pro a protiregulační argumentaci. V druhé části jsou tyto argumenty diskutovány. Z dostupných dat jsou zkoumány dopady na jednotlivé subjekty na trhu.