Využití starších osob jako jednoho z prostředků k stabilizaci důchodového systému České Republiky - Hotovec, Pavel; Szabová, Lucia; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Stárnutí populace je jedno z témat, které je v dnešní době ekonomy často diskutováno. Ovlivňuje totiž udržitelnost veřejných financí, a tak nepřímo i chod celé české ekonomiky. Demografický vývoj nás dle dat a analýz specialistů upozorňuje na neudržitelnost současného důchodového systému. Pravděpodobně bude tedy během několika desítek let na trhu práce obrovské množství starších občanů. Bakalářská práce je zaměřená na český trh práce a snaží se přijít na příčiny tohoto jevu, zhodnotit budoucí vývoj a nabídnout možná východiska. Dále se zabývá základními popisy subjektů na trhu práce, tedy zaměstnanci a zaměstnavateli. Jejich možným stimulům pro zapojení se do pracovního poměru, a predikcí budoucího vývoje na trhu práce. Zhodnocuje hospodářské politiky, které tyto preference ve větší či menší míře ovlivňují. Právě tyto politiky mohou ze stávajícího neudržitelného systému udělat relativně stabilní, a pro všechny občany přijatelný systém.
Vedoucí práce: Lucia Szabová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses