Vliv dálniční dopravní infrastruktury na vybrané regionální ekonomické ukazatele - Bína, Josef; Pova, Patrik; Frantál, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Práce je zaměřena na analýzu vlivu dálniční dopravní infrastruktury na vybrané ekonomické ukazatele na úrovni okresů České republiky. Cílem práce je zjistit, zda existuje vztah mezi výší hrubé mzdy a počtem alokovaných firem na úrovni okresů ke vzdálenosti od dálniční sítě. Byla stanovena hypotéza, která zní: "Dálniční dopravní infrastruktura výrazně ovlivňuje zvolené ekonomické ukazatele v regionech." Práce se zaměřuje především na analýzu několika dostupných ekonomických ukazatelů (např. průměrná hrubá mzda v jednotlivých okresech, počet ekonomických subjektů v jednotlivých okresech rozdělených dle velikosti na malé, střední a velké subjekty). Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje základní informace o české dálniční síti, napojení jednotlivých regionů na ni, vztah dopravy a regionálního rozvoje a nastudované teorie, které souvisejí s uvedeným tématem. V praktické části je využito statistické a kartografické analýzy. Vstupní data jsou získána ze stránek ČSÚ a z internetové aplikace Mapy.cz. V úvodu je rozebrána použitá metodologie, na kterou navazuje provedený výzkum zadaného tématu. Výsledky, potvrzení či vyvrácení hypotézy, splnění cíle je poté shrnuto v závěru práce.
Vedoucí práce: Patrik Pova
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses