Fundraisingové aktivity vybraných neziskových organizací - Burešová, Veronika (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá fundraisingovými aktivitami vybraných neziskových organizací. Jejím cílem je zjistit, jaké fundraisingové aktivity organizace v praxi využívají, v čem tkví jejich výhody a co je na nich problematické. V úvodu práce je vymezen neziskový sektor a jednotlivé typy neziskových organizací. V následující kapitole je vysvětlen pojem fundraising, dále jsou popsány zdroje příjmů pro neziskové organizace a fundraisingové aktivity vedoucí k jejich získání. V praktické části popisuji vlastní výzkumnou sondu, která měla za cíl zjistit, jaké fundraisingové aktivity realizují neziskové organizace a jak se jim osvědčují. Zvolila jsem kvalitativní přístup, který mi umožnil zjistit co nejvíce konkrétních informací o oslovených organizacích. Použila jsem metodu polostrukturovaného rozhovoru, který jsem uskutečnila se sedmi organizacemi. Zjistila jsem, že většina organizací má největší příjmy ze státních grantů. Mnoho z nich se ale snaží i o firemní fundraising, který je realizován hlavně přes kontakty pracovníků na komerční firmy. Úspěch této aktivity tkví v originalitě a ve snaze budovat s těmito firmami dlouhodobá partnerství. Některé organizace pořádají benefiční akce, jejich úspěšnost je různá. Závěr práce obsahuje má doporučení k realizaci fundraisingových aktivit.