Směrnice o úsporách 2003/48/EEC a její aplikační problémy - Búry, Tomáš (2011)
Směrnice o úsporách představuje aktuální snahu Evropské unie čelit daňovým únikům na svém území. Primárním cílem práce je proto zhodnocení účinnosti předmětné směrnice v praxi. Komplexní analýza začíná teoretickou částí, která důsledně popisuje mechanismy, na kterých je směrnice založena a rozebírá teoretické koncepty mezinárodního zdanění. Značná pozornost je věnována i historickému vzniku a vývoji snah EU zamezit daňovým únikům. Kritické zhodnocení ekonomických dopadů směrnice v praxi přináší poměrně jednoznačný závěr o její nízké efektivitě. Vlastní právně-komparativní analýza implementace směrnice ve vybraných členských státech ovšem prokazuje, že nedostatečné praktické výsledky nejsou způsobeny nekorektní transpozicí. Nedostatky tedy spočívají spíše v nedokonalém vymezení předmětu směrnice. Práce končí rozborem nejdůležitějších aplikačních problémů a kriticky posuzuje možnosti jejich řešení.