Směrnice o úsporách 2003/48/EEC a její aplikační problémy - Búry, Tomáš; Kubátová, Květa, 1952-; Schvábová, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Směrnice o úsporách představuje aktuální snahu Evropské unie čelit daňovým únikům na svém území. Primárním cílem práce je proto zhodnocení účinnosti předmětné směrnice v praxi. Komplexní analýza začíná teoretickou částí, která důsledně popisuje mechanismy, na kterých je směrnice založena a rozebírá teoretické koncepty mezinárodního zdanění. Značná pozornost je věnována i historickému vzniku a vývoji snah EU zamezit daňovým únikům. Kritické zhodnocení ekonomických dopadů směrnice v praxi přináší poměrně jednoznačný závěr o její nízké efektivitě. Vlastní právně-komparativní analýza implementace směrnice ve vybraných členských státech ovšem prokazuje, že nedostatečné praktické výsledky nejsou způsobeny nekorektní transpozicí. Nedostatky tedy spočívají spíše v nedokonalém vymezení předmětu směrnice. Práce končí rozborem nejdůležitějších aplikačních problémů a kriticky posuzuje možnosti jejich řešení.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses