Dostupnost zdravotnické péče v Ústeckém kraji (se zaměřením na okres Louny) - Helšusová, Alžběta (2011)
Bakalářská práce je zaměřena na ekonomiku zdraví. Zabývá se především ekonomickými faktory, které jsou určeny dostupností zdravotnické péče. Cílem bakalářské práce je zhodnotit dostupnost zdravotnické péče v Ústeckém kraji, především v okrese Louny. Tohoto cíle bylo dosaženo zpracováním dat poskytnutých Českým statistickým úřadem a Zdravotnickou ročenkou Ústeckého kraje. V práci byly použity metody statistické analýzy a komparace. V porovnání s dostupností zdravotnické péče v České republice je sitace v Ústeckém kraji nevyhovující. Na jednoho lékaře připadá nadprůměrné množství obyvatel. Po zrušení nemocnice sv. Alžběty v Lounech je dostupnost zdravotnické péče v okrese jedna z nejhorších v České republice.