Analýzy investičních pobídek v České republice - Schmied, Petr (2011)
V poslední době, kdy mnoho států zasáhla silná hospodářská recese, zněly z úst vládních představitelů slova o potřebě zahraničních investic pro naši ekonomiku. Investice představují základní kámen fungování moderního národního hospodářství. Proto se jednotlivé státy snaží nejrůznějšími pobídkami přilákat co nejvíce investorů. Cílem práce je odhalit, zda tyto pobídky představují efektivní řešení získávání investic. Na toto téma vzniklo několik renomovaných analýz. Porovnáním závěrů dvou analýz, které přinášejí odlišné výsledky, zjistíme, zda by se měl tento systém i nadále využívat. Zároveň je v závěru této práci nastíněn realistický model, který by mohl určit, jaké fiskální dopady investiční pobídky skutečně přinášejí.