Příčiny hypoteční krize v USA a důvody vypuknutí finanční krize v letech 2007-2008 - Bukva, Bondy (2011)
Tato bakalářská práce si klade za cíl rozbor příčin hypoteční krize ve Spojených státech a příčin kolapsu finančních trhů v letech 2007-2008. Nemluvíme o pouhém krachu trhů, ale i o "krachu" ideálů a nadějí vkládaných do nových metod, které přineslo období tzv. Great Moderation. Toto hořké procitnutí v podobě pádu cen nemovitostí a následném pádu burzovních indexů v letech 2007 -- 2008 rozpoutalo dodnes probíhající debatu o příčinách tohoto mohutného kolapsu a o tom, zda se mu přeci jen nedalo předejít. Tato práce podrobněji analyzuje tři oblasti, mající ve svém důsledku nezanedbatelný vliv na samotné propuknutí a průběh hypoteční a potažmo finanční krize. Jsou jimi hospodářsko-politická rozhodnutí, psychologie vytrvalého růstu a vznik tzv. toxických aktiv. Společně s analýzou monetární politiky FEDu a aplikací teorie morálního hazardu dále zjišťuje, jaké byly specifické příčiny kolapsu a zda je možné nalézt absolutního viníka, či zda ve skutečnosti šlo o simultánní působení více na sobě nezávislých faktorů.