Ekonometrická analýza poptávkové funkce po dovozu cukru do České republiky v letech 1996-2010 - Dvořáková, Lucie (2011)
Na přelomu 19. a 20. století se české země mohly pyšnit vzkvétajícím cukrovarnictvím. Podíl českých zemí na evropském exportu cukru dosahoval až 57%. Postupem času však tuto významnou pozici na trhu s cukrem ztratily a poptávka po dovozu této komodity do České republiky začala růst. Cílem této práce je analyzovat poptávkovou funkci po dovozu cukru v letech 1996-2010, pokusit se nalézt faktory, jež na ni mohly ve zkoumaném období působit, a určit jejich intenzitu. Metodou zkoumání je sestavení jednoduchého modelu a následné provedení regresní a korelační analýzy pro zjištění míry závislosti poptávkové funkce po dovozu na jednotlivých faktorech. V závěru práce jsou shrnuty dílčí výsledky analýzy a navrženy další možné proměnné, jež by mohly být do modelu zakomponovány.