Koncept vůdcovství ve fašistické Itálii a nacistickém Německu - Bartáková, Anna; Reschová, Jana, 1956-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce spočívá v průzkumu odlišného pojetí dělby moci mezi vůdcem a stranou ve fašistické Itálii a nacistickém Německu prostřednictvím historické komparace. Srovnáním ideologických základen obou režimů, zbůsobů, jakým došlo k uchopení moci ve státu těmito režimy a uplatňováním vůdcovského principu je vyjádřeno, jak fašismus a nacismus naplňovaly ideologické pojetí vůdce a strany v praxi. Výsledekm je zjištění, že nacismus v Německu se uskutečnění svého ideálu přiblížil více, než fašismus v Itálii. První část se zabývá definicí obou ideologií, druhá část se týká pojetí státu, třetí část definuje vůdcovský princip, ve čtvrté části je nastíněna funkce stran v daných režimech a v části páté je pospán vztah vůdce a strany. Přínosem práce je vymezení takových historických skutečností, jež představují potenciální hrozbu též pro současné demokratické systémy a společnost.
Vedoucí práce: Jana Reschová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses