Změny bankovní regulace a dohledu v EU v reakci na finanční krizi - Andr, Jakub (2011)
Tématem této diplomové práce jsou změny provedené nebo v současné době navrhované jako reakce na finanční krizi. Cílem práce je přinést ucelený přehled změn jak v institucionálním uspořádání dohledu, tak v oblasti regulace, se zaměřením na Basel III a zdanění finančního sektoru a poskytnout různé pohledy na dopady těchto změn. První část práce popisuje institucionální uspořádání dohledu v Evropské unii a v České republice a změny, které proběhly v posledních pěti letech. Druhá část popisuje vznik a průběh finanční krize, definuje systémové riziko a finanční stabilitu a způsoby jejího sledování. Třetí část přináší přehled nových institucí, jejich dopad na výkon dohledu a pohled na jejich zřízení. Práce se dále věnuje novému konceptu Basel III a směrnicím CRD. Kapitola je uzavřena stručným přehledem opatření provedených v USA a komparace s řešením v EU. Na závěr práce představuje pohled ČNB na ty to změny.