Změny bankovní regulace a dohledu v EU v reakci na finanční krizi - Andr, Jakub; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Hradil, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tématem této diplomové práce jsou změny provedené nebo v současné době navrhované jako reakce na finanční krizi. Cílem práce je přinést ucelený přehled změn jak v institucionálním uspořádání dohledu, tak v oblasti regulace, se zaměřením na Basel III a zdanění finančního sektoru a poskytnout různé pohledy na dopady těchto změn. První část práce popisuje institucionální uspořádání dohledu v Evropské unii a v České republice a změny, které proběhly v posledních pěti letech. Druhá část popisuje vznik a průběh finanční krize, definuje systémové riziko a finanční stabilitu a způsoby jejího sledování. Třetí část přináší přehled nových institucí, jejich dopad na výkon dohledu a pohled na jejich zřízení. Práce se dále věnuje novému konceptu Basel III a směrnicím CRD. Kapitola je uzavřena stručným přehledem opatření provedených v USA a komparace s řešením v EU. Na závěr práce představuje pohled ČNB na ty to změny.
Vedoucí práce: Stanislava Půlpánová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses