Nadnárodní společnosti, vybrané otázky jejich finančního řízení - Štěpánová, Helena (2006)
Tato doktorská disertační práce byla vypracována v letech 2004 ? 2005 na základě empirického výzkumu u českých afilací nefinančních nadnárodních společností. Nadnárodní společnosti (TNC) lze definovat jako obvykle velmi velké a geograficky velmi pružné podniky, překračující hranice jednotlivých národů a států. Skládají se z mateřských (řídících) společností, které mívají sídlo v zemi původu TNC, a mnoha zahraničních afilací v tzv. hostitelských zemích po celém světě. Tato forma mezinárodního či spíše již globálního podnikání maximálně využívá výhod ekonomie rozsahu a synergického efektu. Hlavní cíl této práce bylo vyřešit následující problém: Jak se TNC chovají v českém ekonomickém prostředí se zaměřením na finanční stránku věci. Důležitost tohoto tématu spočívá v nedostatečné pozornosti věnované zvláštnostem finančního řízení u těchto společností, především pak mezinárodním transakcím a nadnárodní transferové soustavě a jejich regulacím ze strany OECD a EK resp. EU. Práce obsahuje následující části, které odpovídají cílům a testovaným hypotézám: vymezení, popis, klasifikace a hodnocení TNC, dále vymezení a popis podnikové strategie u TNC jako obzvlášť významného nástroje řízení, vymezení, popis a analýza transferové soustavy, především transferových cen u TNC a nakonec výsledky výzkumu, celkové shrnutí a doporučení. Hlavní úlohou finančního řízení TNC (samozřejmě kromě maximalizace zisku) je diverzifikace rizika změn a rozdílů měnových kurzů, úroků, daňových sazeb a inflace. Tato práce potvrzuje fungování transferové soustavy, která je schopna pružně přesouvat příjmy a zisky mezi jednotkami TNC, a užívání transferových cen, aniž by se dodržoval princip tzv. tržního odstupu u afilací TNC v ČR. Patrné je to zvláště u dovážených zásob. To potvrzuje dů