Sociopolitické rozpory a demokracie v subsaharské Africe - Kváča, Vladimír, 1977-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Hulec, Otakar, 1935-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Doktorská práce si klade za širší úkol prozkoumat jednu z rovin kulturního střetu mezi tradiční africkou kulturou a západní kulturou a jejími globalizačními vlivy, které se v subsaharské Africe začaly projevovat s nástupem kolonialismu, a jejichž intenzita dále akcelerovala v postkoloniálním období. Pozornost je věnována kulturnímu subsystému, který představuje regulační funkce společnosti, konkrétně politice, která je však úzce, a místy neoddělitelně, spojena s ekonomikou. Toto velmi široké téma je dále zúženo tím, že předmětem zájmu, a současně hlavním cílem je zkoumání možností demokratického řešení konfliktů plynoucích ze současných sociopolitických rozporů v subsaharské Africe, tedy především, zda jsou myšlenky demokracie v Africe uskutečnitelné, a pokud ano, tak za jakých podmínek.
Vedoucí práce: Zuzana Janoušková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2007
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations