Lobbing v Evropské unii - Králíčková, Jana (2008)
Struktura lobbingu v Evropské unii pomalu posouvá k více demokratickému modelu. Nejvlivnější institucí není již Rada EU, ale nejvhodnějšími institucemi k lobbingu se stávají EP a Komise. Nejen tento posun přispívá k demokratizaci celého procesu, velkým přispěvatelem je lobbing samotný. Žádný zákonodárce na světě není schopen vědět vše o všem, není schopen vnímat všechny aspekty daného problému. Prapůvod vzniku lobbingu tkví v zájmových skupinách. Zákon je většinou kompromisem různých názorů a zájmů různých lobbistických skupin. Lobbing různých zájmových subjektů u volených zákonodárců je v této souvislosti jedním z důležitých přispěvovatelů k demokracii v Bruselu