Návrh optimalizace ekonomických znalostí absolventů vyšších odborných škol vzhledem k potřebám praxe se speciálním zaměřením na dopravní obory - Moravcová, Lenka (2008)
Hlavním cílem práce je navrhnout takové změny v obsahu učebních dokumentů v oblasti ekonomických předmětů oboru Obchodník v dopravě, které přizpůsobí obsah těchto dokumentů potřebám zaměstnavatelů. Cíle práce je dosaženo prostřednictvím výzkumu zaměřeného na potřeby těchto zaměstnavatelů. Výsledky výzkumu jsou porovnány s platnými učebními dokumenty studijního oboru. Použitím gnoseologických postupů jsou učiněny závěry a navrženy změny v učební dokumentaci. Vědeckým přínosem práce je získání informací o míře potřebnosti jednotlivých ekonomických znalostí absolventů oboru pro potřeby zaměstnavatelů. Výsledky výzkumu mohou sloužit i jako podklad při tvorbě učebních dokumentů podobných oborů i na jiných školách. Práce je rozdělena do pěti kapitol.