Dopady zdanění elektřiny, zemního plynu a pevných paliv na odvětví výroby a spotřeby v České republice - Zimmermannová, Jarmila (2008)
Hlavním cílem disertační práce je analýza nepřímých krátkodobých meziodvětvových dopadů zdanění elektřiny, pevných paliv a zemního plynu na jednotlivé sektory OKEČ v České republice, konkrétně dopady do cen produkce jednotlivých sektorů OKEČ. Jako nástroj analýzy slouží krátkodobý cenový model vytvořený v rámci disertační práce. Dílčím cílem je potom analýza přímých dopadů, kde je pozornost soustředěna pouze na dopady na průměrné ceny a výdaje jednotlivých sektorů OKEČ. V rámci hlavního cíle práce je analyzováno pět různých variant zdanění, přičemž je zkoumán vliv zdanění jednotlivých komodit na změny cen produkce jednotlivých odvětví OKEČ a poté porovnány dvě varianty zahrnující zdanění všech komodit. U hlavního cíle práce jsou dále formulovány dvě hypotézy, které budou na základě dosažených výsledků potvrzeny nebo popřeny. Jako metodika pro dosažení hlavního cíle byla zvolena Leontiefova metodu input ? output analýzy (Leontief, 1966), která slouží pro vytvoření cenového modelu pro Českou republiku. Zvolená metoda je vhodná zejména pro analýzu krátkodobých meziodvětvových dopadů, přičemž předpokladem je, že nedojde ke změně stávajících technologií, smluv a ke změně vzájemných meziodvětvových vazeb a vztahů. Toto je současně i omezením vytvořeného cenového modelu. Vědeckým přínosem disertační práce je vytvoření makroekonomického krátkodobého cenového modelu pro Českou republiku na základě Leontiefovy metody input ? output analýzy a propočítání krátkodobých dopadů nových daní na energetické produkty na ceny produkce jednotlivých sektorů OKEČ. Dle dostupných informací autorky nebyly dosud daně na energetické produkty v České republice analyzovány pomocí Leontiefovy metody input ? output analýzy, dostatečně rovněž nebyly analyzovány dopady energetických daní na jednotlivé s