Konvergence ekonomik a prohlubování globálních nerovností jako problém mezinárodních vztahů - Kadeřábková, Klára (2008)
Disertační práce zkoumá současnou globální nerovnost, její trendy, typy a faktory. Učiněné závěry jsou podloženy vlastní regresní analýzou konvergence, kdy je zkoumána především závislost počátečního HDP na obyvatele a růstu HDP na obyvatele v rámci různých skupin zemí. Jednak byla provedena analýza absolutní/alfa konvergence a jednak analýzy podmíněné/beta konvergence. Zejména výsledky analýz beta konvergence ukazují zajímavé skutečnosti o faktorech konvergence a o možnostech snižování nerovnosti. Práce poskytuje rovněž přehled teorií konvergence od počátku novodobé globalizace a platnost teorií je zhodnocena na základě výsledků zmíněné regresní analýzy.