Konvergence ekonomik a prohlubování globálních nerovností jako problém mezinárodních vztahů - Kadeřábková, Klára; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Jakš, Jaroslav, 1937-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Disertační práce zkoumá současnou globální nerovnost, její trendy, typy a faktory. Učiněné závěry jsou podloženy vlastní regresní analýzou konvergence, kdy je zkoumána především závislost počátečního HDP na obyvatele a růstu HDP na obyvatele v rámci různých skupin zemí. Jednak byla provedena analýza absolutní/alfa konvergence a jednak analýzy podmíněné/beta konvergence. Zejména výsledky analýz beta konvergence ukazují zajímavé skutečnosti o faktorech konvergence a o možnostech snižování nerovnosti. Práce poskytuje rovněž přehled teorií konvergence od počátku novodobé globalizace a platnost teorií je zhodnocena na základě výsledků zmíněné regresní analýzy.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2008
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations