Zahraničněobchodní politika České republiky a změny související se vstupem do Evropské unie - Nigrinová, Lenka (2008)
V práci je analyzována zahraničněobchodní politika České republiky v delším časovém horizontu (od poválečného období až po současnost), cílem bylo postihnout specifika jednotlivých období a vymezit nejdůležitější změny, které souvisejí se vstupem do Evropské unie zejména v důsledku převzetí preferenčních dohod Evropské unie a společného celního sazebníku EU a dále určit implikace pro obchodní vztahy ČR. Zároveň byly zohledněny změny vyplývající z reflexe Společné obchodní politiky EU a vliv mnohostranných obchodních jednání na podobu obchodní politiky jednotlivých států resp. na Společnou obchodní politiku EU.