Systémové změny české zahraniční politiky v souvislosti se vstupem do EU (od vzniku ČR do r. 2006) - Svítil, Pavel, 1961- (2008)
Vstupem do Evropské unie se zásadním způsobem změnily podmínky pro výkon české zahraniční politiky vyplývající z přenesení suverenity na unijní úroveň. Doposud záležitosti převážně vnitrostátní se staly předmětem zahraniční politiky a společného rozhodování členských států EU. Práce se zaměřuje na systémové změny pohledu na zahraniční politiku a důvody pro její rozdělení na Unijní a vněunijní, změny při realizaci zahraniční politiky z hlediska jejích aktérů, prostředků a priorit, a to jak na úrovni vnitrostátní, tak unijní a zabývá se možnostmi hodnocení působení unijních aktérů jako součásti české zahraniční politiky.