Deflační prognóza ekonomického vývoje a její vliv na hodnotu aktiv - Kaška, Jan; Mařík, Miloš, 1947-; Krabec, Tomáš, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
V současné oceňovací a ekonomické praxi je široce rozšířen pohled, že finanční krize je již za námi a největší hrozbou pro ekonomický systém je inflace. Ačkoliv dílčí předpoklady takovýchto tvrzení mají své logické základy, tato práce dokazuje netriviální pravděpodobnost přímé deflace. Autor této práce rovněž ukazuje, že snahy vlád a centrálních bank namířené na potlačení těchto deflačních hrozeb v konečném důsledku způsobují pouze nižší tempo růstu a volitelnější ekonomický cyklus. Vzhledem k existenci takovéto kauzality byla autorem vyvinuta nová proměnná "tau" rozšiřující základní CAPM model o následky monetární a fiskální politiky. Pro zhodnocení pravděpodobnosti a síly deflačních tlaků byly využity tři různorodé přístupy -- kvantitativní zhodnocení, historické porovnání a sledování závěrů ekonomických škol. Hodnota proměnné tau byla určena na základě regrese vztahu mezi implikovanou rizikovou prémií a změnami v monetární politice při současném testování časových prodlev. Výsledky práce poukazují na pravděpodobnost deflace v řádu 10-20%. Extrémně uvolněná monetární politika po celém světě pak ospravedlňuje dodatečné rizikové prémie tau o velikosti 1-2% k již existující implikované rizikové prémii amerického akciového trhu. Ačkoliv nově vytvořený model rizikové prémie by zajisté potřeboval více rozvinout, autor věří, že augmentovaný CAPM model dobře postihuje nadhodnocování cen aktiv v prostředí nadměrné likvidity a volné měnové politiky napříč hlavními ekonomickými oblastmi. Tříletý předstih modelu je další užitečnou charakteristikou modelu, která umožňuje lepší chápání rizika a zkvalitnění oceňovacích principů.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses