Metody tvorby odhadů při implementaci typového ASW - Axmann, Ondřej (2011)
Tato práce se zabývá metodami odhadu při implementaci typového aplikačního softwaru. Po úvodní části, ve které jsou stanoveny cíle práce a popis postupů jak jich dosáhnout, je uveden obecný popis základních vlastností projektu. Poté jsou charakterizovány základní vlastnosti odhadů, různé přístupy k jejich tvorbě a problémy, které činnost odhadování mohou provázet. Práce dále popisuje rozdělení informačních systémů dle způsobu vývoje na individuální aplikační SW a typový aplikační SW, na základě čehož poté definuje jejich vzájemné rozdíly při implementaci. Další kapitola řeší plnění prvního stanoveného cíle spojeného s průzkumem používaných implementačních metodik mezi společnosti působícími na českém trhu v oblasti IS/ICT. Je zde také charakterizována metodika AcceleratedSAP a jí popisovaný životní cyklus projektu. Následující kapitola se zabývá plněním druhého cíle, jímž je vytvořit vyčerpávající přehled metod tvorby odhadu. Některé položky z tohoto seznamu jsou později vybrány k podrobnějšímu hodnocení, na základě kterého jsou v rámci plnění třetího cíle této práce označeny jako vhodné pro použití u projektů zabývajících se implementací typového aplikačního softwaru. V poslední části je řešen hlavní cíl práce, jímž je implementovat některé z vybraných metod tvorby odhadu do metodiky AcceleratedSAP. V této kapitole je také zaznamenána úvaha o možnostech využití metod s přístupem tvorby odhadů založených na modelu v oblasti typového ASW. Na ni dále navazuje návrh možného směřování vývoje takovéhoto modelu. Práce je zakončena praktickým příkladem výpočtu odhadu pracnosti s pomocí metody UCP upravené pro prostředí typového aplikačního SW, po které už následuje pouze závěr hodnotící dosažení stanovených cílů.