Implementace Business Intelligence ve firmě Haguess, a. s. - Bendák, Martin (2010)
Předmětem této diplomové práce je pilotní projekt implementace BI (Business Intelligence) řešení ve společnosti Haguess, a. s. Jedná se o analýzu dat obsažených ve zdrojové databázi -- systému řízení báze dat (SŘBD) -- webové aplikace Customer Support Center (CSC), kterou společnost Haguess, a. s. provozuje pro své klienty, partnery a potažmo pro své interní potřeby. Tato aplikace slouží především jako nástroj na podporu informačních systémů dodaných společností Haguess, a. s. -- běžné označení aplikace tohoto typu je helpdesk či servisdesk. Pro výběr daného tématu existovaly dva hlavní impulsy: jednak pracuji ve zmíněné společnosti, kde se doposud žádným způsobem nevyužívaly softwarové nástroje BI, což je myslím škoda, a jednak zde zároveň existovala potřeba nějakým způsobem analyzovat data z výše uvedené aplikace. Proto jsem se rozhodl udělat ve firmě "osvětu" a pokusit se vytvořit řešení, které by skutečně našlo uplatnění v praxi a v ideálním případě podnítilo ochotu používat softwarové nástroje BI i pro další účely. Diplomová práce sleduje dva hlavní cíle. Prvním je realizace pilotního BI řešení, které nastíní možnosti analýzy dat z CSC prostřednictvím softwarových nástrojů BI. Realizací se rozumí následující činnosti: multidimenzionální analýza a návrh řešení BI -- tzn. návrh datového skladu, datových pump, OLAP (On-line Analytical Processing) kostky/kostek a klientských výstupů v programu Microsoft Excel. Druhým cílem byl výběr vhodných softwarových nástrojů pro případnou budoucí komplexní realizaci a provoz BI řešení. Prvního cíle bylo dosaženo zejména prostřednictvím důkladné analýzy stávajícího datového modelu aplikace CSC, definováním uživatelských požadavků na výstupní analýzy a jejich konfrontací s předcházející analýzou datového modelu. Na základě této konfrontace