Bezpečnost v databázi Oracle - Lukanič, Michal; Čermák, Igor; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Množství elektronicky ukládaných dat neustále narůstá. Měli bychom se proto zabývat jejich patřičným zabezpečením. Většina elektronických informací je ukládána v databázi. V této práci se zabývám zajištěním bezpečnosti dat na úrovni databáze Oracle. Na začátku popisuji některé dostupné průzkumy na poli bezpečnosti, aby bylo zřejmé, proč se musíme zabezpečení dat věnovat. Dále popisuji hlavní aspekty bezpečnosti informace. Cílem je uvést, co si pod pojmem bezpečnost informace máme představit. Následně zkoumám doporučení normy ISO 17799, která jsou jedním z podkladů pro opatření popisovaná v hlavní části této práce. V další části práce se věnuji nalezení důležitých bezpečnostních hrozeb, které slouží jako další podklad pro následující popis bezpečnostních nástrojů. Doporučení normy ISO 17799 a popsané hrozby mají za cíl odhalit, jaké hrozby je potřeba při zajištění bezpečnosti ošetřit. V hlavní části této práce rozebírám jednotlivá bezpečnostní opatření a nástroje. Hlavním cílem této práce je popis nástrojů a postupů pro zajištění bezpečnosti dat v návaznosti na doporučení mezinárodních norem a typických bezpečnostních hrozeb. Veškeré popisované nástroje jsou součástí databáze Oracle. Důraz kladu na řízení přístupu uživatelů.
Vedoucí práce: Igor Čermák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses