Aktivizmus LGBT komunity a jeho vliv na politickou scénu a společnost v ČR - Řepa, Karel (2010)
Hlavním tématem této práce je aktivismus LGBT komunity v České republice po roce 1989. Prvním cílem práce je analýza podmínek pro život a prosazování práv homosexuálů v České republice; a forem aktivismu, díky kterým se daného stavu podařilo dosáhnout. Druhým cílem je analýza konkrétní formy politického aktivismu LGBT komunity, a sice pouličních průvodů, veřejných shromáždění a manifestací. V první kapitole se zabývám politickým aktivismem v České republice všeobecně a dále se zaměřuji na mód aktivismu, který je typický pro lidsko-právní organizace. V druhé kapitole analyzuji podmínky pro život a prosazování práv sexuálních menšin z hlediska institucionálního, legislativního a osobnostního a dále analyzuji veřejné míněné ohledně práv sexuálních menšin. V třetí kapitole se zabývám specificky pouličními průvody, a konkrétně se zaměřuji na průvod, který se konal v roce 2008 v Brně -- Queer Parade, a můžeme ho považovat za první průvod svého druhu v České republice. V poslední praktické části práce představím výsledky kvalitativní a kvantitativní analýzy reprezentací v českých tištěných médiích, která psala o Queer Parade 2008 v Brně.