Dopad regulace na kolektivní investování v ČR - Dolejš, Martin (2010)
České fondy kolektivního investování jsou od roku 2004 regulovány implementovanými směrnicemi EU nebo samostatnou českou právní úpravou. Především česká právní úprava nesměrnicových fondů prodělala mnoho změn, které markantně ovlivnily trh kolektivního investování v ČR. Práce analyzuje dopad regulatorních změn od roku 2004 do 2011 na fondy založené v ČR. Ve sledovaném období došlo ke změne přístupu k dohledu nad finančním trhem, který nově zajišťuje ČNB. Ta se spolu s ministerstvem financí podílí i na regulaci finančního trhu. Na základě činnosti dohledového orgánu jsou rozebrány největší prohřešky fondů s českým domicilem.