Implementace helpdeskového řešení pro správu požadavků - Myslivec, Tomáš; Kunstová, Renata, 1962-; Žák, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato diplomová práce se zabývá implementací helpdeskového řešení Kayako Fusion, poskytované středně velkým podnikem působícím v oblasti IT Outsourcingu. První část práce se zabývá analýzou stávajících aplikací technického oddělení, společně s analýzou požadavků managementu podniku a zákazníků na implementaci. Následně je navržen systém Helpdesk tak, aby naplnil cíle analýzy. V poslední části je detailně popsán postup implementace a customizace helpdeskové aplikace. Návrh řešení se částečně opírá o postupy pro poskytování IT služeb (ITIL), zejména o oblast Incident a Problem management. V závěru práce je uvedena rozvaha, zda implementace naplnila očekávání managementu, splnila předem stanovené požadavky a je plnohodnotným nástrojem pro podporu a vykonávání každodenních podnikových procesů.
Vedoucí práce: Renáta Kunstová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses