Business Intelligence analýza podnikání v lékárně Alfa ve městě Nymburk - Vítek, Pavel (2011)
Práce se zabývá problematikou analýzy podnikání reálného subjektu -- lékárny, v tržním prostředí města Nymburk. Hlavním tématem práce je výzkum aktuální pozice lékárny na trhu v kontextu vývoje situace lokálního trhu a příchodu nového konkurenčního subjektu na tento trh. Práce se dělí na dva logické celky. Prvním je krátký teoretický úvod, který rozebírá užité metody a obecné předpoklady trhu ve městě Nymburk. V druhém celku je pak analyzován podnik jako takový a vývoj prodejů volně prodejných léčiv v kontextu vstupu nové konkurence na trh. K naplnění cílů je užita metoda SWOT analýzy k určení silných a slabých stránek podniku a k určení hrozeb a příležitostí, které vyplývají z podnikového okolí -- tedy lokálního trhu. Na tuto metodu navazuje metoda Balanced Scorecard, která je využita pro navržení ukazatelů měření a sledování budoucího vývoje a výkonu podniku. V závěru výzkumu jsou využity dataminingové metody nákupního košíku, segmentace a predikce časového vývoje prodejů volně prodejných léčiv. Všechny tyto metody slouží k vytvoření podkladového rámce pro budoucí rozhodování managementu a strategické a taktické řízení podniku.